Herfst, prachtige kleuren, vallend blad, mooi tapijt.
Dat laatste vindt niet iedereen helaas. Wel, het ligt er natuurlijk ook wel aan waar het ligt dat blad. Je straatje veeg je natuurlijk geregeld, want uitglijden willen we niet.
Na de Zweedse rust wonen we nu in Zuidoost Groningen aan de noordkant van/in een dorp. Niet echt een wijk, maar lintbebouwing. Een heel nette lintbebouwing, heel erg netjes.
Gevallen blad verdragen de meesten niet. Dat vindt men een grote ergernis.
Zelf knipte ik uitgebloeide takken van vaste planten altijd pas af in het vroege voorjaar, zo vlak voor de plant weer uit gaat lopen. Het blad liet ik altijd in de borders liggen, een mooie beschermlaag i.v.m. de winterkou. Veel insecten kunnen schuilen in de dode stengels en onder het blad.
Fijn voor de insecten, maar jammer voor de minder gelukkige insecten die gegeten worden door insectenetende vogels. In het voorjaar breek je de meeste stengels gemakkelijk af en het gereduceerde blad kan je alsnog weghalen als je dat zou willen, of je werkt het in de grond.
Daar heeft men hier geen boodschap aan en vooral op zaterdag kan het erg zijn. Ben je net blij dat een buurman verderop klaar is met zijn geblaas, begint even later een ander in de buurt. Op grote hopen ligt het op verschillende plekken in de straat. Morgen waait het misschien, of overmorgen, er komt nieuw blad of het weggeblazen blad waait weer lekker terug.
Ik las afgelopen week ook een stukje van de Vogelbescherming. Dus als ik je een leuke tip mag geven: Bericht Vogelbescherming
Ik moest ook weer denken aan een filmpje van van Kooten en de Bie van lang geleden. Nog steeds kostelijk om te bekijken. Het houdt velen een spiegel voor 😂😂
Dus lieve mensen, bedenk voor je gaat bladblazen dat, wanneer je ook insectenetende vogels in je tuin wilt komende winter, die alleen komen als er insecten te vinden zijn en je blad in de borders laat liggen.
Gon



