27 oktober 2018

Welkom terug in bladblazend Nederland




Herfst, prachtige kleuren, vallend blad, mooi tapijt. 


Dat laatste vindt niet iedereen helaas. Wel, het ligt er natuurlijk ook wel aan waar het ligt dat blad. Je straatje veeg je natuurlijk geregeld, want uitglijden willen we niet. 
Na de Zweedse rust wonen we nu in Zuidoost Groningen aan de noordkant van/in een dorp. Niet echt een wijk, maar lintbebouwing. Een heel nette lintbebouwing, heel erg netjes. 
Gevallen blad verdragen de meesten niet. Dat vindt men een grote ergernis. 
Zelf knipte ik uitgebloeide takken van vaste planten altijd pas af in het vroege voorjaar, zo vlak voor de plant weer uit gaat lopen. Het blad liet ik altijd in de borders liggen, een mooie beschermlaag i.v.m. de winterkou. Veel insecten kunnen schuilen in de dode stengels en onder het blad. 
Fijn voor de insecten, maar jammer voor de minder gelukkige insecten die gegeten worden door insectenetende vogels. In het voorjaar breek je de meeste stengels gemakkelijk af en het gereduceerde blad kan je alsnog weghalen als je dat zou willen, of je werkt het in de grond.
Daar heeft men hier geen boodschap aan en vooral op zaterdag kan het erg zijn. Ben je net blij dat een buurman verderop klaar is met zijn geblaas, begint even later een ander in de buurt. Op grote hopen ligt het op verschillende plekken in de straat. Morgen waait het misschien, of overmorgen, er komt nieuw blad of het weggeblazen blad waait weer lekker terug. 

Ik las afgelopen week ook een stukje van de Vogelbescherming. Dus als ik je een leuke tip mag geven: Bericht Vogelbescherming

Ik moest ook weer denken aan een filmpje van van Kooten en de Bie van lang geleden. Nog steeds kostelijk om te bekijken. Het houdt velen een spiegel voor 😂😂





Dus lieve mensen, bedenk voor je gaat bladblazen dat, wanneer je ook insectenetende vogels in je tuin wilt komende winter, die alleen komen als er insecten te vinden zijn en je blad in de borders laat liggen.

Gon
Plaatjes Herfst Plaatjes Herfst Plaatjes Herfst Plaatjes Herfst





5 opmerkingen:

  1. Haha, al die nette mensjes die zo overijverig elke 'ongerechtigheid' moeten verwijderen...
    Jammer hoor en nergens goed voor! Maar je ziet het overal, het lijkt vanzelf te gaan.
    Bij ons worden de bladeren alleen maar van het gazon geblazen, maar voor de rest mag alles heerlijk blijven liggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn helaas gemeenten waar je verplicht bent om de bladeren op te ruimen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk van de stoep dan Renske, net als sneeuw. Heb nog nooit in een Nederlandse gemeente gewoond waar het verplicht is. Wil daar ook niet wonen :-) Had er nog niet eerder van gehoord.

      Verwijderen
  3. Laat de blaadjes lekker liggen hoor!
    Doe dat al jaren.
    We hebben vroeger zelfs bladeren uit het bos meegenomen om in de tuin op de aarde te gooien...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, heerlijk filmpje van ons fameuze duo. Ik verwonder me ook vaak over het meest nutteloze (en luidruchtige) tuingereedschap ooit uitgevonden. Laten liggen of gewoon met bezem en bladhark aan de slag, daar is niks mis mee en zeker zo effectief!
    Zelf laat ik het blad liggen en mijn tuin zit altijd vol vogels en soms zelf een egeltje!

    BeantwoordenVerwijderen