2 mei 2019

Ditzum en Kiekkaaste...


'Hollandse' luchten en vrolijke kleuren in Ditzum - Duitsland


Laatst kwam ik een foto tegen van het haventje van Ditzum in Duitsland. Dat is zo'n 55 km rijden.  
Zondag was het aardig  weer, de zon scheen in elk geval en we hadden zin er eens uit te gaan.

We reden naar Bunde in Duitsland en van daaruit eerst een stukje noordwaarts aan de Duitse kant van de Nederlands-Duitse grens, vervolgens langs de oostkant van de Dollard verder naar het noorden.
Het landschap lijkt natuurlijk op het hoge noorden van Friesland en Groningen. Best kaal maar toch wel erg mooi. Want wat zie je nu nog koeien in de wei in Nederland tegenwoordig. Bar weinig! Wat heb ik met die koeien te doen. Nu zagen we ze onderweg heerlijk liggen te herkauwen op binnendijken met paardenbloemen en heerlijk groen gras. Wat zagen ze er tevreden uit! Soms reed je even dwars door zo'n dijk die ze in geval van hoogwater kunnen sluiten met een soort van zware sluisdeuren.

Hier dan niet zo heel veel bijenkasten, maar vaak wel veel meer

Er waren erg veel velden met koolzaad en/of raapzaad in volle bloei. Prachtig.
Wat opviel waren de grote hoeveelheden bijenkasten aan de randen van deze gele bloemenvelden. Even gesnuffeld op internet en op een Duitse site een paar regeltjes gevonden over die bijenkasten en dat de reden, of een van de redenen, van die bijenkasten is dat de opbrengst zo'n 30% hoger ligt. Tja, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. En dan ook nog veel honing op de koop toe.
Ook kwam ik er later achter dat ze dat in het noorden van Groningen ook toepassen.




Daar waar de Dollard begint kan je ook nog vanuit Duitsland te voet of met de fiets nabij de sluis bij Nieuwe Statenzijl in Nederland naar de welbekende "Kiekkaaste" gaan. Dit staat goed aangegeven.
Dit is een bekende en zeer fotogenieke vogelkijkhut (kiekkaaste - kijkkast :-). Geef maar in bij Google afbeeldingen en je wordt op zeer fraaie foto's getrakteerd. Vele gezichten! Ook 's winters erg mooi met de dan tot lichtbruin verkleurde rietvelden! Echt prachtig.
Je kunt de hut bereiken door een lang aangelegd houten voetpad (op palen in het water) door de rietkragen te volgen. Echt gaaf om eens te doen!

Maar wij gaan verder, want we willen naar Ditzum met z'n fleurige garnalenkotters en de visrestaurants.


Daar zijn de  visrestaurants, er zijn er minstens vijf op zeer korte afstand van elkaar.


Vanaf de sluis genomen


Dit restaurant heeft een gezellig enigszins verscholen terras, maar ja, 
echt lekker weer om buiten te eten is het niet ondanks de zon.






Ook hier van die deuren in de dijk die dicht kunnen bij te hoog water.
Het visrestaurant buiten deze dijk (rechts) is dan ook op de eerste etage met mooi uitzicht.


De kerk van Ditzum vanaf de molen gezien.
De vrijstaande klokkentoren is naar model van een lichtbaken.




We vervolgden onze weg door via een andere route weer naar Bunde te rijden. Deze weg was minder mooi dan de heenweg.
Nou, heb ik (hebben  we) nu niet eens echt de toerist uitgehangen? Altijd leuk om op onderzoek uit te gaan. En dan deze dag, zo dichtbij en zo'n ander landschap op korte afstand. Terug nu naar Westerwolde waar we wonen, is enorm groen, veel bomen, bos.
Westerwolde is qua oppervlakte groot en onlangs ontstaan door twee gemeenten samen te voegen. Westerwolde reikt van Oudeschans, net onder de A7, tot Ter Apel en is grotendeels gelegen op een zandrug (IJstijd). Het landschap doet dan ook wel enigszins Drents aan. Ja, een compleet ander landschap dan deze dag naar Ditzum.

Gon



7 opmerkingen:

  1. Hoi Gonny,

    Wat is het mooi daar! Ik krijg direkt zin in vakantie maar daarvoor gaan wij dit jaar naar Limburg. Misschien volgend jaar eens kijken want voor een middagje is niet te doen voor ons.

    Groetjes Els

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet te doen inderdaad Els! Zelfs een weekend lijkt dan te kort.
      Maar Limburg... ben bijna jaloers Els, Limburg is zooooo mooi!
      Weet niet wanneer jullie gaan, maar alvast mijn wensen voor een super vakantie in Limburg met mooi weer!
      Groetjes, Gon

      Verwijderen
  2. Wat is het leuk om in je eigen omgeving op onderzoek te gaan! Ik ben wel eens in de omgeving van Sellingen geweest en keek mijn ogen uit: prachtig landschap, juist veel begroeiing ipv open land in het noorden van Groningen. En dan, net even de grens over - wat een mooie plekjes! Dit ga ik onthouden, vanuit Friesland heel dichtbij...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heel leuk om op onderzoek te gaan en nog veel doelen wat dat betreft.
      Sellingen is hier vlakbij en het is er inderdaad prachtig. Je kunt er heerlijk wandelen ook. Voor jou niet zo ver allemaal Irene. Je kunt vanuit Ditzum ook nog met een veer oversteken. Misschien ook leuk om deels te fieten...

      Verwijderen
    2. MOOI!!!!
      Nog nooit geweest, misschien moeten we dat eens doen.
      groetjes

      Verwijderen
  3. leuk weer een berichtje, mooie foto's, moet er maar zelf ook weer eens een keer er tussenuit gaan, kan immers weer autorijden, dus een hele vooruitgang, maar wacht wel tot een beetje warmer weer en dan inderdaad naar zuid limburg slenaken epen gulpen enz.
    groet mien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, lekker doen Mien nu je weer kunt rijden! Lekker naar Zuid-Limburg en genieten. Terrasje pikken met mooi weer, enzovoort... Maak maar wat mooie foto's voor me :-), heb Zuid-Limburg ook nog op m'n verlanglijstje staan.
      Groetjes, Gon

      Verwijderen